Inglid on punt purjutajaid, sest nad joovad koguaeg veini

Kui sõbrad tulevad pundiga külla, siis on ikka paslik nad veinimõisasse väikesele tuurile viia.

1922.aastal tegutsema hakanud veinimõis kandis algselt nime João Pieres & filhos. Täna piisab sellest, et mainida suuremale veinisõbrale Bacalhôa nime, ning nad teavad, millest rääkima hakkan.

Portugali osas ei ole muidugi võimalik öelda, kes on siinne parim veinitootja, sest uskuge, ka väiketootjad valmistavad imelise maitsebuketiga jumalate jooki.

Aga suva see targutamine, asume asja kallale.

Meiega tuuritas läbi mõisa giid Rafael.

Kiitused sellele vahvale noormehele, kes pidi “tagasihoidlike” eestlaste veidrusi taluma.

No näiteks, Bacalhôo auuromanik Jose Berardo, kes küll sündis Madeiral, kuid elas pikalt Lõuna-Aafrika Vabariigis, musta mandri armastust sümboliseerivas näitusesaalis julgesin mina puutuda ühe kuju nokulaadset osa. Miks? Imelihtne. Rafael uuris, kas meist keegi oskab arvata, mida hoiustati nendes kappides/kujudes. Kuna tegemist on ikkagi veinimõisaga arvasin pisut veinise esmamõttena, et mõnd joodavat vedelikku. No ja nii ma siis kontrollisin “noku” otsast, kas seal on vedeliku väljutamise auk. Muidugi ei olnud. Aga vähemalt said kõik naerda.

Tegelikult oli kogu see Aafrika näitusesaal üks suur müsteerium ja imeline tutvumine, mis sa alguse Kongost.

Nilüüd aga väike äraarvamismäng. Mis te arvate, kes on kõige vasakpoolsem kodanik, keda pildil on joonistatud?

Õige vastus Henry Kissinger. 1980ndatel maalitud teose autor on John Alexander.

Edasi näidati meile Angoola rätte, milles kohalikud naised kannavad beebisid.

Mali piirkonda tutvustati aga läbi haigusi kujutavate maskide.

Edasi liikusime aga juba iga veinisõbra lemmikpaika. Veinitünnide vahele seiklema.

Portugali muskateli viinamarjasorti kasvatatakse vaid Setubali piirkonnas, kus on ka nimetet mõis. Ja need vaadid sisaldavadki endas muskateli viinamarja mahla (veini ikka), mis on küpsemas heaks dessertveiniks.

Vaadid ise on suuresti ostetud šoti viski tehaselt, mistõttu on nende 10aastasel dessertveinil ka pisut viskine ja tammevaadine mekk mann. See on üks tõeliselt hea dessertvein, mida soovitan igaühel lonksukese proovida.

Järgmine ruum oli punase veini päralt.

Seinaplaadid, mille pilt on allpool, on pärit 18.sajandist. Ja kui kedagi huvitab, siis vein küpseb neis vaatides enne pudelisse villimist 3-4 aastat ning vaate oli ruumis kokku umbes 500. Igasse vaati mahub 200 liitrit veini, niiet arvutage ise palju veini seal toas leidub.

Error
This video doesn’t exist

Teate, miks kasutatakse nendel veinitünnidel silikoonkorke? Sel lihtsal põhjusel, et need on hästi painduvad ja võtavad vajaliku vormi ning ka seetõttu, et need on lihtsalt odavamad.

See pole muidugi suurtootja ainus veini”tehas”. Neid on Portugalis paar veel. Kokku toodetakse Bacalhôa veinimõisates igal aastal umbes 20 miljonit liitrit veini. Sortimendist leiab üle 40 erineva toote.

Aga läheme tuuriga edasi. Viimane saal lummas mind niivõrd, et tegin ainult pilte, ega kuulanud sõnagi giidi jutust.

Mäletan vaid seda, et need kolm maali, millel on kujutatud viis naist sümboliseerivad meie planeedi maailmajagusid. Miss Euroopa sai isikliku maali, teised naised pidid lõuendit jagama.

Kuna eile oliEesti taasiseseisvumise aastapäev, siis leidsime sealt ka mitu sümboolset asja, mis sobisid kui valatult.

Neist kõige huvitavam….

Annemari tegi ka vahva pildilise näite, kui keegi ei mõista.

Bacalhôa veinimõis Setubalis oli tegelikult lummav ja üsna sinine ka väljast. Miks aga just sinine ja väga idamaise mõjutusega? Sest suuromanik on sinise värvi ja idamaade fänn.

Lisaks peitsid end auas ka bonsai lõikesse kärbitud iidvanad oliivipuud.

Ja lõpetuseks väike sissepõige Jaapani aeda. Kusnttükkide autor Minoru Niizuma

Leave a comment