Operatsioon: grande branco frigerifico quebrado

Päeva higistamine tehtud! Tellisin just Lissaboni linnavalitsuse prügimajandusest vana ja katkise külmkapi äraviimist. Usun, et mu portugali keele õpetaja on uhke. Aga eks saan talle täna jutustada, kuidas võtsin kõigepealt kümme minutit hoogu ja valmistasin end ette, et öelda “Meil läks külmkapp katki vedasime selle alla ja nüüd oleks vaja, et prügiauto selle minema viib”.  Loomulikult ei suutnud ma seda klienditeenindajale sama ladusalt ette vuristada nagu eelnevalt lootnud olin.

Enne neile helistamist pidin üles otsima selle konkreetse telefoni, kus sees on kohaliku numbriga sim-kaart. Jooksin mööda maja ringi nagu segane aga surinat ei kuskil. Nimelt on mu telefonid enamasti hääletu režiimi peal ja ainult surisevad. Leidsin lõpuks telefoni tüdrukute riiete vahelt nende toast. Aga see selleks.

Esmasest portugalikeelsest kadalipust end läbi purenuna sain lõpuks liinile ja hakkasime siis toreda klienditeenindajaga minu külmikumurega tegelema. 

Loomulikult jooksis mu juhe kokku juba teise minuti peal, kui ta mulle mingeid asju ette vuristas. Kui ma lõpuks tema kiirest jutust paar sõna välja suutsin selekteerida hakkas pihta siin üsna tavapärane minu nime tähthaaval veerimine. 

Sellega ühele poole saanud tuli aeg öelda kodune aadress ja midagi veel, millest ma aru ei saanud. Korrutasin nagu papagoi: grande branco frigerifico, quebrado, ajuda, possível remover.

Ok, lõpuks jõudsime punktini, kus tädi teatas võidurõõmsalt, et 2-3 päeva jooksul viiakse minema. Oot, aga millal siis täpsemalt? Järgmised mitu minutit kordus sama teema, grande branco….. 2-3 päeva. 

Aga, kas ma tõstan selle juba praegu ukse taha tänavale, või laupäeval? Õhtul? Hommikul? Sellest pisiasjast ei saanud ma aru. Küll aga käskis tädi mul üles kirjutada “külmiku vedamise koodi”, nimetame seda hellitavalt nii, sest nagu selgus pean neile millalgi uuesti helistama, et saaksin teada täpse aja, millal keegi kohale tuleb.

Aga millal ma uuesti pean helistama, sellest ma ei saanudki aru. 

Ma väsisin sellest pingutusest nüüd nii ära, et tahaks peatäie magada. Ilm, mis on külm ja märg, näib ka väikest lõunaund soosivat, aga pole aega. Küsite, et mida see külm ja märg ilm siin tähendab? Noh, kolmandat päeva sajab hooti ja sooja on umbes-täpselt 18 kraadi.

Kuna ma ei viitsi alla minna külmkapist teile pilti tegema, siis panen siia hoopis ühe pildi Elsast. Preili on seal lasteaia Halloweeni peol. Alles ükspäev teatas ta koju, et tahab peole minna. Tantsima sinna diskodeeki, kus on palju inimesi.

Leave a comment